DADV'S Historie
 

 

 

DE ALLIEREDES DANSKE VÅBENFÆLLER
THE DANISH WAR VETERANS OF THE ALLIES
LES FRÉRES D’ARMES DANOIS DES ALLIEES

 

 

OM DE ALLIEREDES DANSKE VÅBENFÆLLER

DADV blev stiftet den 20. juni 1920 af danske, der havde kæmpet på allieret side under 1. verdenskrig. Efterhånden gled foreningen ind i det samlede soldaterforeningsarbejde i Danmark. Men naturligvis stadig med en tæt forbindelse til de allierede magter. Foreningen fik Hans Kongelige Højhed Arveprins Knud som protektor.

Så kom besættelsen 1940. Med foreningens baggrund var der naturligvis ingen tvivl om, hvad vi mente om det! Igen meldte danske i udlandet – og folk der flygtede herhjemme fra – sig til allieret krigstjeneste. Umiddelbart efter krigsafslutningen i 1945 dannede de nye krigsveteraner deres egen forening: ”Foreningen Allierede Danske Frivillige 1939 -1945”, i 1947 indgik man et nært samarbejde med DADV, og i 1952 blev de to foreningen sluttet sammen under det gamle navn: De Allieredes Danske Våbenfæller. Mange historiske personer har gennem tiden indskrevet sig i foreningens gæstebog. F.eks. Feltmarskal Mount Batton, Feltmarskal Montgomery, General Eisenhower, lederen af opstanden i Warszawa  general Bor Komorowski og den første russiske astronaut Jurei Gagarin.

 

DADV i dag

Vores protektor har siden 1976 været Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen.

Vi er ca. 100 medlemmer: Stadig enkelte, der har kæmpet hos de allierede 1939-45, medlemmer af Brigaden i Sverige (DANFORCE 1942-46), medlemmer af Modstandsbevægelsen 1940-45 og flere, der har gjort tjeneste senere, herunder i den britiske og amerikanske hær.

Det er foreningens formål, at vedligeholde mindet om faldne kammerater og deres indsats for frihed og ret.

Sammen med Den Britiske Militærmission i Danmark holder vi den britiske Remembrance Sunday for alle faldne soldater den 2. søndag i november. I forbindelse hermed lægger vi kranse ved krigergrave i København og Nordsjælland på Store Kransetur. Heri deltager ca. 50.

Sammen med Le Souvenir Francais i Danmark holder vi den franske mindedag for våbenstilstanden (1918) den 11. november.

Sammen med Den Russiske Militærmission i Danmark holder vi den russiske Store Sejrdag (1945) den 9. maj.

Sammen med Kranse- og Mindefonden og Københavns Kommandant deltager vi den 29. august og den 4. maj i Mindelunden, og vi lægger kranse ved allierede grave og mindesmærker overalt i landet.
Og selvfølgelig deltager vi i Flagdagen den 5. september, Forsvarets Dag på Kronborg og Soldatens og Orlogsgastens Dag på Frederiksberg Rådhus.

Foreningen afholder endvidere en række interessemøder med foredrag, udflugter m.m. Foreningen markerer sine runde fødselsdage med deltagelse af Protektoren, de amerikanske, britiske, franske og russiske militærattachéer, medlemmer og særligt indbudte militære og civile samarbejdspartnere.

 

Mindesmærker rejst af DADV

Igennem hele DADV’ levetid tog man fra tid til anden på ekskursioner til allierede mindedage og slagmarker i England og Frankrig. Denne aktivitet fortsatte, og foreningens foreløbig sidste tur til Normandiet fandt sted i 2004 i forbindelse med 60-året for landgangen.

Foreningen har rejst en statue på invasionskysten i Normandiet til minde om de danske krigssejlere og en buste af kong Frederik IX ved Forsvarskommandoen i København. Busten af Frederik IX blev afsløret i 1975 af Hendes Majestæt Dronningen. Sømanden i Normandiet blev afsløret 1984 af vor nuværende protektor, Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen. Statuen står i Sainte-Marie-du-Monte. Begge monumenter er skabt af billedhuggeren Svend Lindhard.

Ligeledes var foreningen med til at rejse Soldaten ved indgangen til Kastellet i København, til minde om ”Vore faldne i dansk og allieret krigstjeneste” den 5. maj 1960. Også denne statue er udført af Svend Lindhard og afsløredes af Hans Majestæt Kong Frederik den IX.

 

DADV lægger krans ved Soldaten foran Kastellet, Store Kransetur 2009.

 

 
 

 

 

 


 
   
 
 

                                * * * *

 

 

Flugten Fra Horsens Statsfængsel
30 december 1944

Den 29 maj åbnede den nye udstilling i det tidligere Horsens Statsfængsel som er lavet om til museum.
DADV’s tidligere mangeårige formand Leon Houlby og hans historie fra 2 Verdenskrig, hvor Leon Houlby blev taget af Gestapo, dømt, fængslet og senere flygtede sammen med 14 andre modstandsmænd den 30 december 1944, indgår nu i museets udstilling som en integreret del.
Der er opbygget en celle hvor man kan se de historiske billeder som Leon Houlby tog med et lille indsmuglet minox kamera, samt andet billedmateriale som fængslet har fremskaffet.
Man kan desuden høre Leon Houlby’s historie oplæst af hans søn Aksel Houlby og se skyggebilleder i cellen.